makedonia.gr

ενημέρωση για την Μακεδονία και την Θράκη

Τετάρτη (26/06/2024) το ραντεβού με την διασκέδαση είναι στο “Κτήμα Δρούγκα” – Να είστε όλοι εκεί!

Προλάβετε να κάνετε την κράτησή σας!

τηλ.: 6947846584 και  6942692823.

448347490 900865475387981 6813631295758407908 N
Τετάρτη (26/06/2024) Summer Live Στο "Κτήμα Δρούγκα" - Να Είστε Όλοι Εκεί! 2

source

Ο διαγωνισµός για την ανάθεση της κατασκευής είναι σε εξέλιξη και η ηµεροµηνία λήξης της υποβολής των προσφορών είναι η ερχόµενη Πέµπτη 27η Ιουνίου, µε τις προσφορές να ανοίγονται στις 4 Ιουλίου.

Το νέο σύστημα Taxis έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό, προσφέροντας εκσυγχρονισμένες δυνατότητες και βελτιωμένη διαλειτουργικότητα με διάφορους φορείς. Θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, το Κτηματολόγιο, την Αστυνομία, την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, το ΓΕΜΗ, τον ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ, τα δικαστήρια και άλλους φορείς.

Ο διαγωνισµός για την ανάθεση της κατασκευής είναι σε εξέλιξη και η ηµεροµηνία λήξης της υποβολής των προσφορών είναι η ερχόµενη Πέµπτη 27η Ιουνίου, µε τις προσφορές να ανοίγονται στις 4 Ιουλίου. Ο προϋπολογισµός του έργου είναι 131,55 εκατ. ευρώ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.

Οι κύριες λειτουργίες του νέου συστήματος

Οι κύριες λειτουργίες του νέου συστήματος περιλαμβάνουν την καταχώρηση φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων στο φορολογικό μητρώο με αυτόματη καταχώρηση δημογραφικών και εταιρικών στοιχείων, τη διατήρηση και διαχείριση των ιστορικών δεδομένων των φορολογουμένων με δυνατότητα αναζήτησης και ανάκτησης των παλαιών εγγραφών, την παρακολούθηση της υπαγωγής στον ΦΠΑ και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης, και τη διαχείριση ειδικών καθεστώτων όπως η μεταφορά φορολογικής κατοικίας και η υπαγωγή σε αναπτυξιακούς νόμους. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα καταχωρεί και θα παρακολουθεί την οικογενειακή κατάσταση και τα προνοιακά επιδόματα, την κατάσταση των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της πτώχευσης και της εκκαθάρισης, καθώς και τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Γιατί αλλάζει το Taxis 

Η αλλαγή του συστήματος Taxis γίνεται για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της τεχνολογίας και για να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα και τη διαφάνεια. Το παλαιό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεχνολογικές ανάγκες της νέας εποχής, όπως η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας. Το νέο σύστημα θα αυτοματοποιήσει πολλές διαδικασίες που μέχρι τώρα γίνονταν χειροκίνητα, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τα λάθη. Η άμεση σύνδεση με άλλες υπηρεσίες και φορείς θα επιτρέψει την ενοποίηση και την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τον έλεγχο και την διαφάνεια. Η καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών θα μειώσει την ανάγκη για γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα επιταχύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το νέο σύστημα θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, επιτρέποντας την αναζήτηση και ανάκτηση παλαιών δεδομένων και την επίλυση παλαιών υποθέσεων. Επίσης, η τήρηση ιστορικού των μεταβολών στα στοιχεία των φορολογουμένων θα επιτρέψει τη διαφανή διαχείριση και τον καλύτερο έλεγχο. Η συνεργασία με την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες αρχές θα ενισχύσει την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει και να προλαμβάνει οικονομικά εγκλήματα και φοροδιαφυγή. Η βελτίωση των ελέγχων μέσω της άμεσης πρόσβασης σε πολλαπλές πηγές δεδομένων θα διευκολύνει την ανίχνευση ανωμαλιών και παραβάσεων.

Πηγή: dnews.gr

source

Άλλο ένα περιστατικό με άτομα να χάνονται και να μην μπορουν να βρουν το … δρόμο τους συνέβη χθες στον Όλυμπο με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. 

Δύο νεαροί άντρες έχασαν τον προσανοτολισμό τους και εξαντλημένοι όπως κατέληξαν, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, αφού τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους.

Πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των πυροσβεστών, με ελικόπτερο τούς κατέβασαν από το βουνό των 12 Θεών.

πηγη

source

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα. Αποτελεί μια θρεπτική και δροσιστική επιλογή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Σε γενικές γραμμές, το πεπόνι είναι ένα θρεπτικό φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Υπάρχουν όμως ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να το αποφεύγουν ή να περιορίσουν την κατανάλωσή του προκειμένου να αποφύγουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το πεπόνι

Άτομα με αλλεργίες στα φρούτα

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα

Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα

Άτομα με νεφρική νόσο

Μικρά παιδιά και βρέφη

Άτομα με αλλεργίες στα φρούτα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στα φρούτα, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν καταναλώσουν πεπόνι. Οι αλλεργίες στο πεπόνι που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

φαγούρα,

πρήξιμο ή

δυσκολία στην αναπνοή.

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Το πεπόνι, όπως όλα τα φρούτα, περιέχει φυσικά σάκχαρα. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση πεπονιού και να το εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα

Το πεπόνι περιέχει φυτικές ίνες. Σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος ή διάρροια. Αν έχετε γαστρεντερικά προβλήματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το εάν και πόσο πεπόνι μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια.

Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε κάλιο. Εάν έχετε υψηλά επίπεδα καλίου ή παίρνετε φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε πεπόνι.

Άτομα με νεφρική νόσο

Και σε αυτή την περίπτωση, λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με την κατανάλωση πεπονιού εάν έχετε νεφρική νόσο.

Άτομα με νεφρική νόσο, ιδιαίτερα σε προχωρημένα στάδια, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ισορροπία των επιπέδων καλίου στο αίμα, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

μυϊκή αδυναμία

κόπωση

ναυτία και έμετος

διάρροια

σπασμοί

σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακή ανακοπή

Μικρά παιδιά και βρέφη

Το πεπτικό σύστημα των παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται, επομένως είναι καλύτερο να εισάγετε το πεπόνι σε μικρές ποσότητες και να παρακολουθείτε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Γενικά, το πεπόνι αποτελεί ένα θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Εκτός από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν το πεπόνι με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πηγή: enikos.gr

source

Ο Νίκος Οικονομόπουλος τη Δευτέρα 22 Ιουλίου και ώρα 9.30μ.μ. στο γήπεδο Πιερικού. Σε ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα ο Νίκος Οικονομόπουλος ερμηνεύει παλιά και νέα τραγούδια έργα από όλη του τη δισκογραφία στην απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία.

Ο αγαπημένος ερμηνευτής σε μία και μοναδική εμφάνιση τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο γήπεδο Πιερικού.

Υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Διοργάνωση: Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού και Υπαπαντής του Κυρίου Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας Δήμος Κατερίνης Προπώληση εισιτηρίων στην Κατερίνη στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα βιβλιοπωλεία ΝΕΣΤΩΡ, 1900 και Μάτι στο κατάστημα ενδυμάτων MARAKA στο Super Market ”Κούρτης” στο κατάστημα ”Shop in Kατσαρος” στη Λεπτοκαρυά και διαδικτυακά στο ticketservices.gr

source

Με χορούς και τραγούδια έκλεισε ο κύκλος των ¨Εαρινών Ημερών Μουσών 2024¨, γιορτάζοντας με τη Μουσικοχορευτική εκδήλωση των τμημάτων της Παιδικής Χορωδίας, του Χορευτικού και της Χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Εφέτος, τιμώντας τα 70 χρόνια της Εστίας, πργματοποίηθηκε πλήθος εκδηλώσεων με πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη ντόπιων καλλιτεχνών και την προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, δημιουργώντας παράλληλα μέσα στην πόλη μας μια πολιτιστική δυναμική αντάξια των μεγάλων αστικών πόλεων.

Για περίπου τρεις μήνες, από τις 21 Μαρτίου έως 16 Ιουνίου έπνεε στον τόπο μας ένας πολιτιστικός άνεμος που αγκάλιασε όλες τις εκφάνσεις-έκφρασηςτης τέχνης (μουσική, χορό, λογοτεχνία, αφιερώματα, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφο, επιστήμη, κοινωνικά θέματα κ.α.).

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της Ε.Π.Μ. θα θέλαμε να εκφράσουμε δημόσια τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες μας για την πολύτιμη αρωγή αλλά και την υλική και ηθική στήριξη, στο Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεώργιο, στο Δημάρχο Κατερίνης κ.Ιωάννη Ντούμο με υπεύθυνη την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Ελίνα Διαμαντοπούλου και στην Αντιπεριφερειάρχη  της Περιφερειακής ενότητας Πιερίας, κ.Σοφία Μαυρίδου.

Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς :

*τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) για την ευγενική χορηγία τους. Είναι κοντά μας σε κάθε εκδήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους!

*Όλους τους χορηγούς, συμπολίτες μας, που με διάθεση ψυχής στήριξαν οικονομικά τις “Εαρινές Ημέρες Μουσών 2024”.

*Όλους όσους συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την  υλοποίηση των εκδηλώσεων-δράσεων του συλλόγου μας 

*Και βέβαια όλους εσάς που, σε μια εποχή  ολοένα και περισσότερο προσκολλημένη στον υλικό πολιτισμό,με την αγάπη σας και την παρουσία σας στηρίζετε αυτές τις εκδηλώσεις,τις εκδηλώσεις που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό πνεύμα και καλλιεργούν συνθήκες ψυχαγωγίας για τους δημότες και τους επισκέπτες!

Καλή αντάμωση στην Αρχαία Πύδνα ,στη φετινή αυγουστιάτικη συναυλία κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι.

Το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Π.Μ.

source

Παλαιός Παντελεήμονας

Γνωρίστε τον Παλαιό Παντελεήμονα Πιερίας, ένα πανέμορφο χωριό για τους λάτρεις της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των παρθένων φυσικών τοπίων.

Ο μυθικός Όλυμπος κρύβει στις πλαγιές χωριά – διαμάντια που προσφέρονται για εκδρομές και εξερευνήσεις όλες τις εποχές. Ένα από αυτά είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας. Φωλιασμένο στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, αυτό το πανέμορφο χωριό «μπαλκόνι» είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα.

Περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 400 χλμ. από την Αθήνα θα χρειαστεί να διανύσετε για να φτάσετε στον Παλαιό Παντελεήμονα, να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια και να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα από τον Θερμαϊκό κόλπο έως τις κορυφές του «βουνού των θεών».

Ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή

Travelgo.gr
Φωλιασμένος Στις Πλαγιές Του Κάτω Ολύμπου, Ο&Nbsp;Παλαιός Παντελεήμονας Προσφέρει Υπέροχη Θέα Στον Θερμαϊκό Κόλπο (Πηγή: Shutterstock)

Ο Παλαιός Παντελεήμονας κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον παραθαλάσσιο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή και να αναπτύσσεται τουριστικά.

Travelgo.gr
Το Χωριό Είναι Χαρακτηρισμένο Παραδοσιακός Οικισμός (Πηγή: Shutterstock)

Στις αρχές του 1980, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί γυρίσματα για την ταινία «Μεγαλέξαντρος». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον Παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

Travelgo.gr
Ο Παλαιός Παντελεήμονας Είναι Ένας Προορισμός Ιδανικός Για Κάθε Εποχή (Πηγή: Shutterstock)

Το παραδοσιακό χρώμα του οικισμού, καθώς και η μικρή απόσταση που τον χώριζε από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης εκτίναξαν τουριστικά την περιοχή. Σήμερα, ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα το τοπίο είναι μαγευτικό, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά και απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από τα παράλια της Πιερίας.

Travelgo.gr
Το Χειμώνα Το Τοπίο Είναι Μαγευτικό (Πηγή: Shutterstock)

Στο χωριό δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, τα οποία μένουν στο πάρκινγκ στην είσοδο του οικισμού. Μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό σαν από ταινία.

Travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Εδώ θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε την εξαιρετική τοπική κουζίνα μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο, καθώς και καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης.

Travelgo.gr
Το Κάστρο Του Πλαταμώνα (Πηγή: Shutterstock)

Το πυκνό δάσος από καστανιές, κουμαριές και οξιές που αγκαλιάζει το χωριό προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4×4 και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται το εντυπωσιακό Κάστρο του Πλαταμώνα, ενώ μια άλλη επιβεβλημένη εξόρμηση είναι το Λιτόχωρο και το Φαράγγι του Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες.

Διαμονή

Το Feggaropetra Inn Magic Mountain House, μόλις 100 μ. από την κεντρική πλατεία, είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας πνιγμένος στο πράσινο, με έξι ευρύχωρα δωμάτια και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

Το Πλειάδες είναι ένα αρχοντικό που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Μια καλή επιλογή είναι και ο Ξενώνας το Χάνι, κοντά στην πλατεία του χωριού.

Φαγητό

Στην πλατεία του οικισμού, στην ταβέρνα Όλυμπος θα βρείτε μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, καθώς και κρέατα σούβλας και σχάρας.

Στο παραδοσιακό οινομαγειρείο του ξενώνα To Χάνι χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά ντόπιας παραγωγής και μαγειρεύουν σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα. Μην χάσετε τις χυλοπίτες του κυρίου Θόδωρου.

Να καθίσετε και στο Παλιό Καφενείο για να απολαύσετε τον καφέ και το γλυκό σας με καταπληκτική θέα.

πηγη:travelgo.gr

source

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

HΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ

Το Σ.Δ.Ε. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ σέβεται τα προσωπικά δεδομένα και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR General Data Protection Regulation 2016/679) και του Ν.4624/2019.

–Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει λήψη φωτογραφιών.
–Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει βιντεοσκόπηση.

–Το βίντεο και οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν από τους διοργανωτές για την προβολή της εκδήλωσης σε μέσα μαζικής ενημέρωσης/επικοινωνίας (π.χ. δημοσίευση καταχωρήσεων σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.), με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας για την εκδήλωση και για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της.

Α. Με τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτήν.

Β. Εάν δεν επιθυμείτε να φωτογραφηθείτε / να βιντεοσκοπηθείτε, παρακαλείστε να ενημερώσετε εγκαίρως τη γραμματεία της εκδήλωσης, ώστε, για τεχνικούς λόγους, να καθίσετε σε συγκεκριμένες θέσεις στο χώρο της εκδήλωσης [α] εφόσον δεν παραβλάπτεται η ουσία της εκδήλωσης και [β] εφόσον υπάρχει οργανωτική/τεχνική ευχέρεια να γίνει αυτό.

Εάν επιθυμείτε να πληροφορηθείτε περισσότερα για την πολιτική προστασίας του απορρήτου και τα δικαιώματά σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στο email dpo@inedivim.gr .

source

Τροχαίο ατύχημα με τη σύγκρουση ΙΧ με Νταλίκα, σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα γύρω στης 5 π.μ. στην επαρχιακή οδό Κατερίνης Νέας Εφέσου στον περιφερειακό κόμβο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τραυματίστηκε ένας νεαρός που επέβαινε στο ΙΧ αυτοκίνητο.

Screenshot 3
Screenshot 4

source

Ετήσιος χορός του πολιτιστικού συλλόγου Λόφου Πιερίας “Ο Ζιάζιακος”.

c3b514e1 0764 4f9b 9534 b8f68b521fcd
Ετήσιος Χορός Του Πολιτιστικού Συλλόγου Λόφου Πιερίας "Ο Ζιάζιακος" 2

source

Πρόσκληση αγιασμού -Εγκαινίων Δημοτικού κολυμβητηρίου Δήμου Πύδνας-Κολινδρού .

προσκληση αγιασμού και εγκαινίων

source

Του Γιώργου Καρανικόλα 

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του του Αιγινιακού στην αίθουσα τύπου του Δημοτικού γηπέδου Αιγινίου “Γιάννης Παραλυκίδης” .

Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι : “Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού συμβουλίου και Εξελεγκτικής επιτροπής” .

Η παρουσία όλων των μελών του συλλόγου κρίνεται απαραίτητη .

Αναμένεται η απερχόμενη Διοίκηση μετά από δύο επιτυχημένες τριετίες να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα της Γ.Σ. και να συνεχίσει το δημιουργικό της έργο .

Στις διεργασίες των εκλογών θα παρίσταται και ο νομικός σύμβουλος του Αιγινιακού, γνωστός και έγκριτος δικηγόρος σε αθλητικά θέματα κ. Χρήστος Ξανθόπουλος .

source

Himantoglossum

Το Himantoglossum jankae είναι ένα πανέμορφο είδος ορχιδέας που ανήκει στο γένος Himantoglossum το οποίο περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες σε ύψος ευρωπαϊκές ορχιδέες και για κάποιους τις πιο εντυπωσιακές.
 
Σύμφωνα με τους Molnár et al.,(2012) το Himantoglossum caprinum που χρημησιμοποιούταν εκ παραδρομής για το παρόν είδος,  αντικαταστάθηκε με το  Himantoglossum jankae

Η ονομασία του γένους (Himantoglossum) προέρχεται από τις λέξεις ιμάντας και γλώσσα λόγω του ότι ο κεντρικός λοβός του χείλους είναι πολύ μακρύς και του είδους (jankae) είναι ένας φόρος τιμής στον πρωτοπόρο Ούγγρο βοτανολόγο της Βαλκανικής χερσονήσου Viktor Janka που έζησε τον 19ο αιώνα (1837–1890).  

Ανθίζει από Ιούνιο έως Αύγουστο και απαντάται σε φρυγανικές περιοχές, θαμνοτόπους λιβάδια, όρια δασών και σε ασβεστολιθικά εδάφη στη Σλοβακία,  Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνι, Φύρομ, Αλβανία, Βουλγαρία, Β.Τουρκία και Ελλάδα.

Εμείς το συναντήσαμε στον Όλυμπο σε υψόμετρο 1470 μ. 

Καθεστώς προστασίας: θεωρείται προστατευόμενο είδος στις περισσότερες χώρες που απαντάται και περιλαμβάνεται στo παράρτημα ΙΙ της οδηγίας για τους οικοτόπους  της Ευρωπαικής Ένωσης (Annex II of Council Directive 92/43/EEC, the ‘Habitats Directive’), με την ονομασία Himantoglossum caprinum (Bieb.) V.Koch”.

448317538 7750085951716300 1187412106526316510 N
Αγριολούλουδα Του Ολύμπου: Himantoglossum Jankae 3
Himantogl Jankae 18
Αγριολούλουδα Του Ολύμπου: Himantoglossum Jankae 4

Από τον Συνεργάτη του Οδηγού Πιερίας Lefteris Kipopoulos – www.floraolympus.blogspot.com

source

Άγιος Ευσέβιος

Ημερομηνία εορτής: 22/06/2024
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 22 Ιουνίου εκάστου έτους.
Βιογραφία….Ο Άγιος Ευσέβιος, έζησε στους ταραγμένους χρόνους που η Εκκλησία υπέφερε από τις κακοδοξίες του Αρείου. Αυτοκράτορας την εποχή εκείνη ήταν ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Κωνστάντιος, ο οποίος υποστήριζε τη δυσεβή αυτή αίρεση και κατεδίωξε σκληρά όσους έφεραν αντιρρήσεις και αντιστάθηκαν στις προθέσεις του. Ο Άγιος, ο οποίος ήταν επίσκοπος Σαμοσάτων διώχθηκε, υπέμεινε όμως με θαυμαστή καρτερία όλες τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες με την ελπίδα ότι η Ορθοδοξία θα εξέλθει στο τέλος νικήτρια. Όταν πέθανε ο αιρετικός και λαομίσητος Κωνστάντιος τον διαδέχθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο οποίος θέλησε να επαναφέρει τη λατρεία των ειδώλων. Ο Ιουλιανός εξαπέλυσε φοβερότερους διωγμούς κατά των χριστιανών. Τότε νέες διώξεις άρχισαν για τον Ευσέβιο πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες. όμως ο Άγιος παρέμεινε το ίδιο ακλόνητος. Τα ίδια συνέβησαν και με τον αυτοκράτορα Ουάλη, ο οποίος ήταν και αυτός θερμός υποστηρικτής των Αρειανών. Ο Άγιος για μία ακόμη φορά, κλήθηκε να υπερασπισθεί την καθαρότητα της ορθόδοξης πίστης. Για τους αγώνες του ο Ουάλης, τον απομάκρυνε από τον Επισκοπικό θρόνο του και τον εξόρισε σε κάποιο έρημο τόπο κοντά στον ποταμό Ίστρο. Μετά το θάνατο του Ουάλη ο Άγιος επανήλθε από την εξορία στην Επισκοπή του και άρχισε αμέσως την κάθαρση της επαρχίας του από τούς κακόδοξους αιρετικούς. Κάποια ημέρα, το έτος 380 μ.Χ., που περνούσε έξω από το σπίτι μιας αιρετικής γυναίκας, εκείνη τον κτύπησε με μίσος στο κεφάλι με μία μεγάλη πέτρα και με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Αγίου και τη μετάβασή του «από τα λυπηρότερα προς τα θυμηθέστερα και τα τερπνά».

Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς ο υπηρέτης του

Ζήνων Και Ζηνάς Ο Υπηρέτης Του 580X399 1

Ημερομηνία εορτής: 22/06/2024
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 22 Ιουνίου εκάστου έτους.
Βιογραφία
Οι Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς έζησαν στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα. Και ο μεν Ζήνων ήταν πλούσιος χριστιανός (καταγόταν από τη Φιλαδέλφεια της Αραβίας), όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ευσέβεια. Ο δε Ζηνάς ήταν υπηρέτης του Ζήνωνα, και τους συνέδεε περισσότερο αδελφική αγάπη, όπως όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Ο Ζήνων, φλεγόμενος από τον πόθο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη διάδοση του Ευαγγελίου, διαμοίρασε όλα του τα υπάρχοντα στους φτωχούς, και χάρισε την ελευθερία σ’ όλους τους δούλους του. Απ’ αυτούς όμως ο Ζηνάς, αρνήθηκε ν’ αφήσει τον πρώην κύριό του και τον παρακάλεσε να μείνει κοντά του. Ο Ζήνων δέχτηκε να τον κρατήσει, σα φίλο και αδελφό εν Χριστώ. Το 303 μ.Χ. στη Φιλαδέλφεια της Αραβίας, ο έπαρχος Μάξιμος κήρυξε διωγμό κατά των χριστιανών. Τότε ο Ζήνων παρουσιάστηκε μπροστά του και αγωνίστηκε να του καταδείξει τη ματαιότητα των αγώνων του κατά της χριστιανικής αλήθειας. Ο έπαρχος, αντί άλλης απάντησης, τον έδειρε και τον φυλάκισε. Όταν το έμαθε ο Ζηνάς, έτρεξε στον έπαρχο και τον παρακάλεσε να ελευθερώσει τον κύριο του. Ο έπαρχος τότε φυλάκισε και τον Ζηνά, και μετά από λίγες μέρες τους αποκεφάλισε.

source

Γράφει ο Καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας,

Σκέφτηκα σήμερα να θυμίσω στον λαό της Πιερίας ποια είναι η σχέση της σημερινής Ελλάδας με την πνευματική της παράδοση επειδή πιστεύω πως το παρελθόν δημιουργεί το παρόν και διότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα κενό ιστορικής αυτογνωσίας.

Η αξία της μνήμης είναι όχημα αντίστασης τώρα που ο Ελληνισμός, ως ενιαίο ολοκλήρωμα, αντιστέκεται στον κατακερματισμό του.

Θέλω να θυμίσω στους νέους πως το «Ελληνικό Αφήγημα» είναι βασισμένο σε ιδεατές θεάσεις του παρελθόντος και ο τόπος που πατάμε δεν είναι αποκλειστικά δικός μας και πρόσκαιρος αλλά πατάει σε γενεές αιώνων.

Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 168 π.Χ. διεξήχθη η περίφημη Μάχη της Πύδνας μεταξύ των Ρωμαίων και των Μακεδόνων, στον Πιερικό κάμπο, η έκβαση της οποίας ήταν καταστρεπτική για την υπόσταση της Ελλάδας. 20.000 Μακεδόνες σφαγιάστηκαν και 11.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο τελευταίος Βασιλιάς της Μακεδονίας ο Περσέας, συνελήφθη και «στόλισε» και αυτός και η οικογένειά του τον θρίαμβο του Ρωμαίου Στρατηγού Αιμίλιου Παύλου στη Ρώμη. Μετά από αυτή τη μάχη έπαψε να υπάρχει κρατική υπόσταση στην Ελλάδα.

Η φρίκη των ανθρωπίνων πράξεων παγώνει τη σκέψη. Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει. Είναι γόνιμο το έδαφός της. Εμείς, όμως, καλύψαμε το γόνιμο αυτό έδαφος με μπετόν. Παρόλα αυτά το έδαφος από κάτω εξακολουθεί να παραμένει γόνιμο. Εμείς βιώνουμε μια επίπλαστη, μια κούφια, χωρίς υπαρξιακό νόημα καταναλωτική ευημερία. Χρειάζεται υψηλή «απόσταξη» για να συλλάβουμε το ύψος αλλά και το βάθος του αρχαίου Γεγονότος με τις αμφισημίες του. Μας φοράει φτερά στους ώμους. Τι τα θες τα πόδια όταν έχεις φτερά και μπορείς να πετάξεις ;  Αυτή είναι η υπερβατική διάσταση της γνώσης.

Σήμερα που κυοφορείται ένα καινούριο ανθρώπινο είδος με άγνωστες τις συνέπειές του θα πρέπει να επιμένουμε στην αναγνώριση του φιλετικού μας αυτοπροσδιορισμού.

Αυτό κάνει σήμερα μια ομάδα από το Κίτρος Πιερίας. Την Κυριακή στις 30 Ιουνίου 2024 ώρα 11:00 το πρωί διοργανώνει μια σύναξη Ελλήνων γύρω από κάποιο Ιερό Τόπο στο Άλσος στις Αλυκές Κίτρους για να τιμήσει όλους εκείνους τους μαχητές.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!

Άδολη αγάπη είναι η Πατρίδα.

source

Προς το τέλος του χρόνου αναμένεται να πληρωθεί το «κοινωνικό μέρισμα», το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δώσει στο τέλος του χρόνου έκτακτο επίδομα σε χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία πρώτη εκτίμηση ότι το ποσό μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι πρόκειται για «κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης» και για «δίκαιη απόφαση» καθώς τα διυλιστήρια έβγαλαν πράγματι πολύ υψηλά κέρδη και το 2023 ως αποτέλεσμα αλλαγών που έγιναν στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα έσοδα θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν και για την στήριξη των πιο ευάλωτων ειδικά συνταξιούχων οι οποίοι στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν μία βοήθεια, ειδικά για εκείνους ειδικά που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Τέλος, μοιάζει απίθανο το έξτρα αυτό επίδομα να μην περιλαμβάνει και άλλες κοινωνικές ομάδες ως δικαιούχους. Εφόσον λοιπόν κλειδώσει, αναμένεται να προστεθούν στο πακέτο παροχών και δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια ανέργους κ.α.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους χωρίς αίτηση και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

πηγη

source

Η ΑΑΔΕ παρείχε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, δίνοντας απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις νέες διευκρινήσεις, οι επιχειρήσεις που διενεργούν λιανικές συναλλαγές και έχουν υποχρέωση χρήσης Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ή επιλέγουν να διενεργούν τις συναλλαγές με τη χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, πρέπει να διασυνδέσουν τα τερματικά POS με τα ταμειακά τους συστήματα. Επιχειρήσεις που διενεργούν συναλλαγές για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ΦΗΜ σύμφωνα με τη νομοθεσία και δεν χρησιμοποιούν ΦΗΜ, δεν έχουν τη σχετική υποχρέωση διασύνδεσης για αυτές τις συναλλαγές.

Επιχειρήσεις που διενεργούν αποκλειστικά χονδρικές συναλλαγές δεν έχουν υποχρέωση να διασυνδέσουν τα τερματικά POS με τα ταμειακά τους συστήματα. Επιχειρήσεις με μεικτές συναλλαγές πρέπει να διασυνδέουν τα τερματικά POS για τις συναλλαγές λιανικής για τις οποίες έχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ ή για τις οποίες χρησιμοποιούν ΦΗΜ. Σε περίπτωση που επιχειρήσεις δεχτούν πληρωμές σε μη διασυνδεμένο τερματικό POS για συναλλαγές για τις οποίες έχουν υποχρέωση διασύνδεσης, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ή 20.000 ευρώ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

Επιχειρήσεις με ένα και μόνο τερματικό POS

Επιχειρήσεις με ένα και μόνο τερματικό POS πρέπει να το διασυνδέσουν με το ταμειακό τους σύστημα εάν αυτό δέχεται πληρωμές για συναλλαγές λιανικής με υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ. Επιχειρήσεις με περισσότερους του ενός ΦΗΜ και ένα ή περισσότερα τερματικά POS δεν χρειάζεται να διασυνδέσουν όλα τα ΦΗΜ με τα τερματικά POS, καθώς οι ΦΗΜ που δεν έχουν διασυνδεθεί μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για συναλλαγές μετρητοίς. Είναι δυνατό να διασυνδέονται περισσότερα του ενός POS σε έναν ΦΗΜ, εφόσον το επιθυμεί η επιχείρηση.

Οι αυτόνομες συσκευές All in One περιλαμβάνουν λογισμικό Ταμειακού Συστήματος που διασυνδέεται με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και λογισμικό διενέργειας συναλλαγών POS που διασυνδέεται με Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών. Συνεπώς, δεν απαιτείται διαδικασία διασύνδεσης Ταμειακού Συστήματος και POS, διότι συλλειτουργούν στην ίδια συσκευή. Αυτές οι συσκευές διενεργούν συναλλαγές με κάρτες και άλλους τρόπους, όπως μετρητά και επί πιστώσει, και μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια, δελτία παραγγελίας εστίασης και συναλλαγές Tax Free.

Οι αυτόνομες συσκευές All in One διατίθενται στην αγορά αποκλειστικά από Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων που αδειοδοτούνται από την ΑΑΔΕ. Οι σχετικές αδειοδοτήσεις αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Οι εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών (e-commerce συναλλαγές) καθώς και συναλλαγές που διενεργούνται μέσω αυτόματων τερματικών πληρωμών (unattended POS) εξαιρούνται από την υποχρέωση διασύνδεσης.

Οι ταυτόχρονες συναλλαγές είναι αυτές για τις οποίες το παραστατικό εκδίδεται την ίδια στιγμή που ολοκληρώνεται η πληρωμή από τον πελάτη με τη χρήση POS, ενώ οι ετεροχρονισμένες συναλλαγές είναι αυτές για τις οποίες το παραστατικό εκδίδεται σε χρόνο προγενέστερο από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η πληρωμή.

Η απόδειξη είσπραξης POS χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις προείσπραξης ή προκαταβολής μέσω τερματικού POS για την έκδοση τιμολογίου χονδρικών συναλλαγών ή παραστατικού tax free χωρίς χρήση ΦΗΜ. Η απόδειξη είσπραξης POS για εισπράξεις τρίτων χρησιμοποιείται για συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση POS και αφορούν σε είσπραξη ποσών για λογαριασμό τρίτων.

Τα ποσά πληρωμών στις συναλλαγές POS δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερης αξίας από τη συνολική αξία του παραστατικού ή των παραστατικών που σχετίζονται, με εξαίρεση τα φιλοδωρήματα.

Οι συναλλαγές tax-free που διενεργούνται από οντότητες που χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ ή Υπηρεσίες Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά από διασυνδεδεμένο τερματικό POS.

Οι επιχειρήσεις εστίασης που εκδίδουν απευθείας απόδειξη κατά το σερβίρισμα δεν χρειάζεται να ζητούν από τον πελάτη να υποδείξει εκ των προτέρων τον τρόπο εξόφλησης (μετρητά ή κάρτα).

Οι συναλλαγές μέσω POS για τις οποίες η έκδοση του παραστατικού προηγείται της πληρωμής (π.χ. διανομέας έτοιμου φαγητού) διενεργούνται με προφόρτωση των δεδομένων των παραστατικών στο τερματικό POS.

πηγη

source

Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στη Βόρεια Πιερία.

Μετά την επίθεση που δέχτηκε ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού της 18-6-2024 από το δήμαρχο κ. Κομπατσιάρη (https://odigos-pierias.gr/den-me-fonaxan-k-kompatsiari-monos-moy-irtha/), μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά κ. Ακριτίδης, ένας κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος Πρόεδρος που είναι σε δεύτερη θητεία, κατά την πάγια τακτική του να ενημερώνει τους συντοπίτες του, κοινοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα ερωτήματα που υπέβαλε κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου στις 18-6-2024, σχετικά με την υδροδότηση της Κοινότητάς του (https://www.facebook.com/100004087392016/posts/pfbid03GRt826UzhmrpQ44yepnSLGjTLzWtiPLF5fH5UZYaGMKpiEBLLHhWQVVKzYAg8JZl/).

Στιγμιότυπο Οθόνης 2024 06 21 180245

Με σχόλιο που έγραψε στην παραπάνω δημοσίευση ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιμτσιούδας, τελείως αναίτια επιτέθηκε στον κ. Ακριτίδη γράφοντάς του ότι «δεν συνεργάζεται με τη διοίκηση του δήμου» και ότι «προτιμά να έχει άριστη σχέση με τον τέως και να ακολουθεί τον δρόμο που τον οδήγησε (εννοεί τον τέως Δήμαρχο) στην αντιπολίτευση και την απαξίωση».

Δεν καταλαβαίνουμε πως αντιλαμβάνεται ο κ. Τσιμτσιούδας τη Δημοκρατία. Μήπως πιστεύει ότι ο κ. Ακριτίδης πρέπει να υπογράψει «Δήλωση Μετάνοιας» επειδή εκλέχτηκε με το Συνδυασμό «Θέλουμε και Μπορούμε» του κ. Μανώλα;

Αν δεν το ξέρει ο κ. Τσιμτσιούδας τον υπενθυμίζουμε εμείς που παρακολουθούμε όσα γίνονται στο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού εδώ και αρκετά χρόνια, ότι ο κ. Μανώλας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Δημαρχιακής του θητείας είχε δεχτεί αρκετές επιθέσεις από Προέδρους Κοινοτήτων αλλά ουδέποτε ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος Αντιδήμαρχος επιτέθηκε σε Πρόεδρο Κοινότητας.

Με παρέμβασή του ο τέως Δήμαρχος κ. Μανώλας (εδώ) απάντησε σχετικά με την «απαξίωση».

Στιγμιότυπο Οθόνης 2024 06 21 180332

Καλά θα κάνει ο κ. Αντιδήμαρχος να είναι περισσότερο ψύχραιμος.

Του υπενθυμίζουμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα.

Οι δημότες εκλέγουν όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή αλλά και τους Προέδρους Κοινοτήτων. Όλοι πρέπει να σέβονται και να τιμούν το θεσμικό τους ρόλο αλλά και το ρόλο των άλλων εκλεχθέντων. Είτε τους αρέσει είτε όχι. Αυτό θα πει Δημοκρατία.

source

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Εγνατία Οδό, σε περιοχή της Ημαθίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο έγινε γύρω στις 12:30. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τρία οχήματα συγκρούστηκαν λίγο πριν κόμβο Νησελίου, στο ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο έσπευσε και η Πυροσβεστική καθώς χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρεις επιβάτες των οχημάτων που ενεπλάκησαν στο τροχαίο.

Ο κόμβος Νησελίου έχει κλείσει στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγη


source

Στον Δήμο Κατερίνης το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων – 12 & 13 Ιουλίου στην πλατεία Ελευθερίας & στην πλατεία Δημαρχείου.

antamoma vlaxon 1
Στον Δήμο Κατερίνης Το 38Ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων 6

source

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε σήμερα το μεσημέρι μία 71χρονη ημεδαπή, από την παραλία Νέων Πόρων στην Πιερία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Πλαταμώνα, και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στις 71χρονη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Δ΄ Λιμενικό Τμήμα Πλαταμώνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

πηγη

source

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την αμοιβή των ιδιωτικών υπαλλήλων που θα εργαστούν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εξέδωσε η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που αυτή η ημέρα (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία με απόφαση περιφερειάρχη, όπως και με διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή αυτήν την ημέρα.

Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Σημειώνεται, ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Αν, παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

πηγη

source

Μεριμνούν καθημερινά, μέρα-νύχτα, για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών, σε συνθήκες υψηλού κινδύνου. Αξίζουν την προσοχή όλων μας.

Το δίκτυο Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων των μελών της HELLASTRON προσφέρει ασφαλή οδική πρόσβαση σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και απασχολεί πάνω από 6.000 εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι πεδίου είναι  κυρίως πληρώματα οχημάτων περιπόλων οδικής ασφάλειας, ομάδες εργασίας αρμόδιες για τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών καθώς και εργαζόμενοι των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων όπως αστυνομικοί, πυροσβέστες, διασώστες κ.λπ.

Αντιμετωπίζουν  συμβάντα και ατυχήματα, φροντίζουν για την καθαριότητα του δρόμου, ελέγχουν, επισκευάζουν και βελτιώνουν την υποδομή.

Γι’ αυτό, όπου και όταν βλέπουμε φάρους περιπολικών, φωτεινά βέλη που αναβοσβήνουν, κώνους στο οδόστρωμα, κίτρινα ή πορτοκαλί γιλέκα, κόβουμε αμέσως ταχύτητα, αυξάνουμε την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας και ακολουθούμε κατά γράμμα τη σήμανση και τις οδηγίες.

Και, πάντοτε, όταν οδηγούμε, αποφεύγουμε οδηγικές συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα, σε εμάς τους ίδιους ή σε άλλους, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

P1066705 002

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης:

Η ασφάλεια όσων εργάζονται στους αυτοκινητόδρομους είναι βασική  προτεραιότητα των εταιρειών λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων. Ως Ένωση Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων HELLASTRON, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αυτοκινητοδρόμων, ASECAP, κάνουμε αυτήν την προτεραιότητα πράξη υλοποιώντας στην Ελλάδα την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τους εργαζόμενους πεδίου.

Για την HELLASTRONΗ HELLASTRON είναι ο φορέας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και υποδομών με διόδια. Τα μέλη του διαχειρίζονται ένα δίκτυο 2.159 χιλιομέτρων που συνεχώς επεκτείνεται, προσφέροντας στους οδηγούς και επιβάτες οδική ασφάλεια και υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.#

source

Ο 52χρονος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας – Είχε εκτίσει ποινή 18 χρόνων για άλλη δολοφονία, όμως με μειωμένο καταλογισμό.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2021 και τίποτε δεν προμήνυε ότι σε ένα χωριό της Πιερίας ένας ψυχικά ασθενής, με συνεχείς νοσηλείες στο ψυχιατρείο, θα εκνευριζόταν από μία κίνηση της μητέρας του και θα προσπαθούσε να την πνίξει με τη σαμπρέλα του ποδηλάτου του. Εκείνο το διάστημα αρνούνταν να πάρει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε. Η γυναίκα σώθηκε από θαύμα. Μόνον που οι προσπάθειές της να οδηγηθεί το παιδί της στο ψυχιατρείο, εκείνη τη φορά δεν είχαν αποτέλεσμα. Δικαστήριο της Πιερίας είχε κρίνει ότι δεν χρειαζόταν να νοσηλευτεί. Παρ’ ότι είχε εκτίσει ποινή 18 ετών κάθειρξης για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του. Με τον ίδιο τρόπο, όμως με άλλο μέσο. Με ένα καλώδιο φορτιστή κινητού τηλεφώνου.

Τις προηγούμενες ημέρες στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης αποκαλύφτηκε ένα οικογενειακό δράμα. Από τη μία είναι η μητέρα που προσπαθεί να σώσει τον γιο της. “Εγώ έφταιγα και τον εκνεύρισα”, κατέθεσε στο δικαστήριο. Και από την άλλη στο εδώλιο, ένας ψυχικά ασθενής, 52 χρόνων σήμερα, που επιχειρούσε να πείσει το δικαστήριο ότι έπαιρνε τα φάρμακά του και ότι δεν είχε σκοπό να πνίξει τη μητέρα του, όμως απλώς ήθελε να την τρομάξει. Στον χορό και οι αυτόπτες μάρτυρες που προσπάθησαν να περιορίσουν την καταδίκη λέγοντας ότι “δεν έβαλε δύναμη, δεν ήθελε να της κάνει κακό”.

Ο κατηγορούμενος είχε εκτίσει ποινή 18 ετών κάθειρξης για ανθρωποκτονία που είχε διαπράξει το 2010 με θύμα την τότε σύντροφό του, βουλγαρικής καταγωγής. Το διάστημα 2010- 2017 ήταν στη φυλακή και το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι το έγκλημα έγινε από άτομο με μειωμένο καταλογισμό. Και έτσι δεν είχε καταδικαστεί σε ισόβια.

Στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης τα όσα ακούστηκαν ήταν deja vu για πολλούς. Μόνον που αυτή τη φορά το θύμα ήταν η ίδια η μητέρα του κατηγορούμενου. “Μου έσπασαν τα νεύρα”, είπε απολογούμενος ο 52χρονος εμφανώς επηρεασμένος από την κατάσταση και παραδεχόμενος ότι “εκείνη την περίοδο δεν έπαιρνα τα φάρμακά μου”. Ήταν κάτι περισσότερο από τέσσερα χρόνια που είχε αποφυλακιστεί με όρους. Από την άλλη, η μητέρα-θύμα περιέγραψε μία προσπάθεια που γινόταν διαρκώς από μέρους της προκειμένου ο γιος της να αποφεύγει εκρήξεις είτε λαμβάνοντας τη φαρμακευτική του αγωγή είτε νοσηλευόμενος στο ψυχιατρείο.

Η απόφαση σταθμός

Ο 52χρονος, σήμερα, είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο ψυχιατρείο και οι γνωμοδοτήσεις για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του ήταν πολλές. Αρκετές μάλιστα περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος του. Ένα δικαστήριο, αυτό για την ανθρωποκτονία, είχε δεχτεί εν μέρει ότι είχε πρόβλημα. Και τον έκρινε ότι τέλεσε ένα έγκλημα με μειωμένο καταλογισμό. Ένα δεύτερο δικαστήριο δεν πείστηκε ότι ήταν ψυχικά ασθενής και έκρινε ότι τέλεσε το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, χωρίς να αναγνωρίσει ότι έχει πρόβλημα. Παρ’ ότι το δικαστήριο έδειξε με την απόφασή του ότι είχε αντιληφθεί το πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν όμως μία δικαστική απόφαση που προηγήθηκε της απόπειρας να σκοτώσει τη μητέρα του. Όπως αναδείχτηκε στο δικαστήριο εκείνη η μητέρα λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2021, όταν έγινε η απόπειρα, και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο, κίνησε διαδικασίες για τη νοσηλεία του γιου της σε ψυχιατρική κλινική, όπως είχε γίνει πολλές φορές. Έβλεπε ότι η κατάστασή του επιδεινωνόταν, όπως και ότι δεν ακολουθούσε την αγωγή του. Παρ’ ότι και ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί τη νοσηλεία του ήρθε ένα δικαστήριο και απέρριψε το αίτημα. Έκρινε πως ο 52χρονος ήταν ψυχικά καλά και δεν χρειαζόταν να νοσηλευτεί.

Για την ιστορία, ο λόγος που εκνευρίστηκε από τη μητέρα του δεν ήταν ότι προσπάθησε να τον κλείσει για μία ακόμη φορά στο ψυχιατρείο. Αλλά επειδή θεώρησε πως η γυναίκα παρεμβαίνει στα προσωπικά του. “Τα κάναμε μαλλιά κουβάρια”, είπε απολογούμενος ο 52χρονος πριν ακούσει την ετυμηγορία του τελευταίου δικαστηρίου που του επέβαλε 8 χρόνια κάθειρξη και τον ξαναέστειλε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών. Μάλλον η διαπίστωση δεν περιορίστηκε στο δικό του περιστατικό..

ΠΗΓΗ: voria.gr

source